VÄLKOMMEN TILL MIN BLOG
Här kommer jag att skriva ner några tankar som jag står för själv. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något som jag gått och funderat på en längre tid.
Du kan läsa mer om mig på min hemsida om du klickar här. KLICK.

Thursday, April 29, 2010

Bilprovning och människoprovning

Idag har jag kollat min biogasbil på bilprovningen i Linköping. Jag tycker det fungerar perfekt. Jag får förslag på provningstid ett par månader i förväg. Om tiden inte passar mig kan jag gå in direkt på nätet och välja en annan tid. Betalningen gör jag enkelt samtidigt som jag betalar mina andra räkningar via min dator. När jag kommer till provningslokalen kommer jag in på utsatt tid och en proffsig kontroll görs snabbt och effektivt. Ja kan också få tips och goda råd om sådant som jag bör tänka på även om jag inte måste åtgärda det just nu.
Och priset: Ungefär hälften av en vanlig tandläkarkontroll eller hälften av vad det kostar i Finland där man infört fri konkurrens på bilprovningen. Det känns tryggt och lugnt att få en bra kontroll av bilen så att man kan lita på att den är trafiksäker. Så varför klagar en del på den svenska bilprovningen?
Nu skulle jag bara vilja att vi fick en lika bra människokontroll. Tänk att alla svenskar skulle kallas till "Svensk människokontroll" en gång per år eller i varje fall en gång var femte år för en komplett genomgång och hälsokontroll. Då skulle man säkert kunna fånga upp en massa sjukdomar eller hälsoproblem mycket tidigare och få dessa åtgärdade innan dom blev allvarliga eller tom livshotande.
Det vore nog en god investering
tror
Gösta Gustavsson

4 comments:

Anonymous said...

Tragiskt nog så bryr sig många människor mer om sin bils hälsa än sin egen (hade det varit tvärt om kanske inte så många hade haft bilar?)

Min släkt har en bilskola, i och med att bilbesiktningen privatiseras så kommer deras kostnader för besiktning nästan att fördubblas.

Varför denna trend med att privatisera saker för privatiserings skull? Ser du något syfte med att privata bolag skall sköta något som staten gör ett förträffligt jobb med att sköta?

Gösta Gustavsson Linköping said...

Jag tycker inte att myndighetskontroll som t ex bilprovningen känns som självklara uppgifter att sköta av staten eller kommunerna tycker jag. Däremot kan staten gärna sluta med ägande av kolkraft och kärnkraft i Tyskland eller andra platser utanför Sverige. Här borde statens uppgift istället vara att jobba för en bred och likvärdig konkurrens

Anonymous said...

Håller med dej Gösta, vi lever i en konstigt land. Jag kan bara lyfta telefonen och få en tid för koll om min bil är frisk.
Men hur kan jag få reda på hur jag mår inombords. Är faktiskt mer intresserad av det än om bilen vill fungera.
När man sedan pga sjukdom kommit in i rullorna så blir man inte kallad som man blivit lovad utan att det går längre tider mellan kallelserna. Tillgänglighetsstatistik är viktigare än omsorgen om patienterna. Konstigt att vi alla tycks acceptera detta.
Leif Tollén

bilprovning said...

håller också med dig Göran. apoteket(vissa apotek) erbjuder numera (vet inte om detta erbjöds innan eller efter avregleringen av denna marknad) en hälsokontroll för 250 kr, ngt som kanske borde vara obligatorisk med jämna mellanrum.