VÄLKOMMEN TILL MIN BLOG
Här kommer jag att skriva ner några tankar som jag står för själv. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något som jag gått och funderat på en längre tid.
Du kan läsa mer om mig på min hemsida om du klickar här. KLICK.

Wednesday, November 18, 2009

Bussgas för miljön

Konkurrensverket gör mycket bra, men ibland tycker jag man sätter sig in lite för dåligt i frågorna innan man uttalar sin åsikt i frågor. Det kan ju i och för sig bero på att man är begränsad av sitt uppdrag och därför tappar en del av sin helhetssyn.
När konkurrensverket nu kritiserar Östgötatrafiken för att man upphandlar biogas för sina bussar utgår man ifrån att det finns möjlighet att köpa gasen från hela Europa. Men Biogasen har ju den begränsningen att den kräver så stora volymer, så den är svår att lagra och transportera långa sträckor. För att få en rimlig biogastillgång måste grunden därför vara lokal produktion nära användarna och produktion i ungefär samma takt som konsumtionen. Att hålla transporterna på minsta möjliga nivå blir därför viktigt både för miljön och kostnaderna.
Däremot är det givetvis önskvärt att vi får så många biogasproducenter som möjligt. Idag är ett av de stora problemen med biogasen att det saknas producenter/leverantörer i stora områden i Sverige. Idag kan du t ex inte tanka biogas om du åker från Linköping till Växjö tor som jag gjorde härom veckan. Ja det är brist på biogas i stort sett i hela Småland. Här har alltså bensinbolagen monopol. Du kan helt enkelt inte inneha en gasbil om du bor i södra Östergötland, Småland eller Blekinge.
I norra delarna av Sverige är det om möjligt ännu värre. Det finns dock några få undantag numera.
Här borde Myndighetssverige agera för ökade konkurrensmöjligheter
tycker
Gösta Gustavsson

No comments: