VÄLKOMMEN TILL MIN BLOG
Här kommer jag att skriva ner några tankar som jag står för själv. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något som jag gått och funderat på en längre tid.
Du kan läsa mer om mig på min hemsida om du klickar här. KLICK.

Sunday, January 11, 2009

Opinionsmätningar -varför då?
Jag blir trött på alla opinionsmätningar och olika undersökningar som redovisas både nu och då som nyheter i olika media. Journalister brukar vanligen godta dem utan någon större granskning. Det tycks räcka med att det är något som är lite avvikande för att det kommer ut som en viktig nyhet.
Exempel 1:
Under den gångna veckan redovisades att ungdomar som trimmar eller äger trimade mopeder löper större risk än andra att bli kriminellt belastade i vuxen ålder. Jag vet inte om tanken var att samhället borde ta större ansvar för att försvåra trimning av mopeder för att därigenom "rädda" ungdomar från en framtid som kriminella. Om politikerna helt förbjöd mopeder skulle ju ingen kunna trimma en moped och ungdomen skulle "räddas" från en framtid på brottets bana. Min tro är väl snarast att personer som är benägna att göra sådant som är otillåtet också tycker att mopedtrimning är en acceptabel syssla.
Exempel 2:
Alla de undersökningar som olika intresseorganisationer gör, med frågor som styr mot önskat resultat för organisationens syfte.
T ex frågar bilorganisationer gärna om man önskar högre bensinskatt som slår särskilt mot landsbygdsbor och låginkomsttagare och svaret blir då vanligen nej.
Miljöorganisationer går sedan ut och frågar om vi vill ha skattesystem som gynnar klimatsmarta val. T ex förnybara bränslen framför fossila. Och då svarar de flesta också ja.
Budskapet i media blir okritiskt den ena dagen att svenskarna är mot skattehöjning på bensin och efter någon dag att svenskarna säger ja till högre bensinskatter. Och allmänheten är lika förvillad och oförstående som förut.
Jag tycker det är dags att vi får en mer källkritisk granskning och ett ifrågasättande från massmediafolket. Att bli allsidigt och rätt informerad skulle kännas mycket bättre
tycker
Gösta Gustavsson

No comments: