VÄLKOMMEN TILL MIN BLOG
Här kommer jag att skriva ner några tankar som jag står för själv. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något som jag gått och funderat på en längre tid.
Du kan läsa mer om mig på min hemsida om du klickar här. KLICK.

Wednesday, January 07, 2009

Kraftig skattehöjning drabbar Linköping
Nu har regeringen med moderaten "Borg" i spetsen beslutat att kommuner som får överskott i en delverksamhet ska betala skatt på den "vinsten". Ja bara om verksamheten drivs i bolagsform medan det annars är OK med vinst/överskott i delverksamheter. Låter det konstigt? Men så har man faktiskt beslutat i finansdepartementet.
Ett exempel. I Linköping driver vi gatuparkeringen i kommunal regi, även om detta innebär att vi upphandlar utförartjänsten. Då är det helt OK att parkeringen ger överskott som kan användas i annan kommunal verksamhet. Dom stora parkeringsanläggningarna driver vi däremot i ett kommunalt bolag och om parkeringen där ger överskott måste vi betala ca 28 % av detta till staten i skatt och vi får då bara behålla 72 % för att använda i annan kommunal verksamhet. Var är logiken?
Ett annat exempel är kommunens fastigheter som vi sedan några år driver i bolagsform. Nu kommer vi i fortsättningen att få skicka 28 % av eventuella överskott till Anders Borg, medan kommuninvånarna bara får behålla 72 % i den egna kommunala verksamheten. Men om vi nu säljer över dessa fastigheter till kommunen så slipper vi betala statlig skatt.
Ja det finns många fler exempel, men effekterna är de samma.
Jag förstår inte den borgerliga logiken i denna förändring. Ja staten kanske tar 100 mkr från Linköpingsborna i en ny skatt. Jag som i min enfald trodde att det var minskade skatter, inte ökade skatter som var moderaternas stora skatte-idé.
Kan någon ge en bra förklaring
undrar
Gösta Gustavsson

2 comments:

Linköpingsbi said...

Säljer över allt till Kommunen och rädda allt som går. Moderaterna lär inte få en enda röst i nästa val pga sitt pajasagerande.

Se till att hitta hålen i förslaget och mildra Linköpingsbon. Detta kan vända upp och ner på hela Linköpingfs ekonomiska filosofi.

Bengt said...

Borg är Norrköpingsbo och är bitter och hatisk mot Linköpings enorma tillväxt. Detta är en riktad åtgärd mot Linköping.