VÄLKOMMEN TILL MIN BLOG
Här kommer jag att skriva ner några tankar som jag står för själv. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något som jag gått och funderat på en längre tid.
Du kan läsa mer om mig på min hemsida om du klickar här. KLICK.

Friday, December 12, 2008

Vad är viktig nyhet?
Igår invigdes Nykvarns kraftstation. Efter att vattenfall stängde den för 18 år sedan har vattnet bara forsat förbi utan att energiinnehållet utnyttjats. Nu har Tekniska Verken investerat 20 miljoner kr på upprustning och igångsättande av kraftstationen. Man räknar med att få tillbaka dom pengarna på elförsäljningen på 3 till 4 år. Därefter kommer den alltså att ge 4 - 5 mkr i ren vinst varje år. En sådan klok och framåtsyftande och klimatsmart insats borde ju toppa nyhetssidorna. Det var nog många år sedan en så klimatsmart energisatsing gjordes på vattenkraft i Östergötland. Såväl Linköpings tidning som TV4 var på plats och förevigade den spännande satsningen. Corren lyste dock med sin frånvaro och inte ett ord om denna för linköpingsborna ovanliga händelse gick att läsa i dagens corre. Man toppar istället hela löpsedeln med uppgiften om att Tekniska Verken betalde ca 0.25 mkr för bolagsstämman för ett och ett halvt år sedan våren 2007. Det är väl inte lustigt att jag ibland har svårt att förstå nyhetsvärderingen på correns redaktion
tänker
Gösta Gustavsson

4 comments:

Anonymous said...

Där har du fel, Gösta! Nyheten om konverterade Volvo V70 finns redan nu tillgänglig för Linköpingsborna på corren.se.

Trevlig helg
önskar
Martin

Anonymous said...

Det är en Linköpnigsfientlig Norrköpingstidning och ingen lkkpgsbo borde betala för detta skräp. Säg upp era prenumarationer.

Anonymous said...

Är det Stig Holm som har slagit i dig den beräkningen Gösta?

Kikar vi på förra årets genomsnittliga spotpris på nordpool så fick du som producent 28 öre/ kWh. Det innebär att Nykvarn årligen skulle generera knappt 2 miljoner om året. Det blir en payofftid på 10 år, och då har jag inte ens räknat med driftkostnader. Inte särskilt imponerande.

Kanske dags att byta ut naiva lekmannastyrelser som somliga skruppelfria vd:ar kan styra och lura som de vill för att gynna sina egna intressen. Vad har han för hållhake på dig Gösta?

Anonymous said...

Verkar finnas ett stort pedagogiskt behov när det gäller hur vi i Styrelsen arbetar och underbygger våra beslut.
Tyvärr spiller misstron mot oss också över på de duktiga anställda på Tekniska Verken som är efterfrågade över hela världen när det gäller att beskriva vad vi har uppnått i Linköping.

När det gäller Nykvarn finns följande i vårt beslutsunderlag.
-Elpris, varierar vilket påverkar kalkylen. 2006-44,5öre, 2007-28öre, hittils 2008 49,2öre.
-Till detta kommer elcertifikat på 30öre.
-Från detta beräknar vi 15öre i drift , underhåll och skatt.

Betyder då att intjäningen för 2008 motsvarar 49,2+30-15=64,2öre.

Om sedan ett vattenkraftverk kan fungera i kanske 100år gör ju att nuvärdet av en sådan investering är avsevärd även om priset kan variera kraftigt.
Dessutom ger anläggningen el till ca 1500 hushåll med vad det innebär i minskad import av kolkraft från Tyskland, Danmark och Polen.
Om du ska klaga på oss är det snarare för att vi inte gjort detta tidigare.
Leif Tollén (S) ledamot i Tekniska Verkens styrelse